JUKO, Jyty ja JHL: Kunta-alan ylityö- ja vuoronvaihtokielto uudelleen käyttöön

Koko kunta-alaa koskeva ylityö- ja vuoronvaihto alkaa maanantaina 4. huhtikuuta ja päättyy sunnuntaina 10. huhtikuuta. Laajoilla lakonuhilla ja painostustoimilla järjestöt haluavat vauhdittaa ratkaisun syntymistä valtakunnansovittelijan neuvottelupöydässä.

Kunta-alan pääneuvottelujärjestöt JUKO ja JAU (JHL ja Jyty) ovat julistaneet kolmannen viikon mittaisen ylityö- ja vuoronvaihtokiellon.

Koko kunta-alaa koskeva ylityö- ja vuoronvaihto alkaa maanantaina 4. huhtikuuta kello 00.01 ja päättyy sunnuntaina 10. huhtikuuta kello 23.59.

Laajoilla lakonuhilla ja painostustoimilla järjestöt haluavat vauhdittaa sopimusratkaisun aikaansaamista valtakunnansovittelijan neuvottelupöydässä.

Ylityö- ja vuoronvaihtokielto koskee seuraavia sopimusaloja:
• kunnallinen yleinen virka- ja työehtosopimus KVTES
• kunnallinen opetushenkilöstön virka- ja työehtosopimus OVTES
• kunnallinen teknisen henkilöstön virka- ja työehtosopimus TS
• kunnallinen tuntipalkkaisen henkilöstön työehtosopimus TTES
• sosiaali- ja terveydenhuollon työ- ja virkaehtosopimus SOTE-sopimus.

Rajaukset

Kunta-alan sopimusten viranhaltijat eivät kuulu kiellon piiriin.

Kiellon ulkopuolelle rajataan myös työtehtävät, joiden tekemättä jättäminen aiheuttaisi vaaraa ihmisten hengelle tai terveydelle.

Ylityö- ja vuoronvaihtokiellon piirissä eivät ole myöskään sellaiset yleistä turvallisuutta tai omaisuuden turvaamista koskevat työt, joita ei ole mahdollista siirtää myöhemmäksi.

”Herätys kuntatyönantajat ja poliitikot”

Jytyn, JHL:n ja JUKOn nyt julistama ylityö- ja vuoronvaihtokielto on kunta-alalla kolmas. Ensimmäinen koko kunta-alaa koskenut ylityö- ja vuoronvaihtokielto oli 7.–13. maaliskuuta ja toinen 21.–27. maaliskuuta.

– Toistuvien ylityö- ja vuoronvaihtokieltojen sekä laajojen koko ajan laajenevien lakkovaroitusten on viimeinkin herätettävä kuntatyönantaja ja sen taustalla olevat poliittiset päättäjät siihen, että tyhjillä lupauksilla ja kiitospuheilla ei nyt palkkaohjelmasta selvitä. Nyt on muutoksen aika, korostaa JUKOn hallituksen puheenjohtaja Olli Luukkainen (OAJ).

– Meillä on tahtotila sopimuksen syntymiseen, mutta myös valmius laajentaa toimenpiteitä yhä entisestään, jos näin ei käy. Kunta-alalle tarvitaan palkkaohjelma ja reilut korotukset, eikä tämä ratkaisua viivyttämällä muuksi muutu, Jytyn puheenjohtaja Jonna Voima huomauttaa.

– Jäsenemme ovat tosissaan ja vaativat kunnollisia palkankorotuksia koko kunta-alalle. Me olemme valmiita laajentamaan ja lisäämään painostustoimia, mikäli neuvottelut eivät ala etenemään. Tarvittaessa laitamme vaikka koko valtakunnan kiinni, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine jyrähtää.

Useita lakkovaroituksia annettu – mukana noin 81 000 kuntapalkansaajaa

Koko kunta-alaa koskevien ylityö- ja vuoronvaihtokieltojen lisäksi Jyty, JHL ja JUKO ovat lakkoilleet ja jättäneet lakkovaroituksia kymmeneen kaupunkiin neljässä aallossa.

Jytyn ja JHL:n jäsenet olivat lakossa Rovaniemellä ja Jyväskylässä 23.–24. maaliskuuta. Tällä viikolla Jytyn ja JHL:n jäsenet lakkoilevat Tampereella ja Kuopiossa 29.–30. maaliskuuta.

JUKO, JHL ja Jyty ovat jättäneet lakkovaroituksen Ouluun ja Turkuun 6.–7. huhtikuuta.

JUKOn lakkoja työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) on siirtänyt niin, että ne toteutuisivat Jyväskylässä ja Rovaniemellä 6.–7. huhtikuuta sekä Kuopiossa ja Tampereella 12.–13. huhtikuuta.

Järjestöjen neljäs, viikon mittainen lakkovaroitus koskee Helsinkiä, Vantaata, Espoota ja Kauniaisia pääsiäisen jälkeen 19.–25. huhtikuuta. Pääkaupunkiseudulla lakkojen piirissä on noin 31 000 palkansaajaa. Kaikissa lakkoaalloissa on mukana kaikkiaan noin 81 000 kuntapalkansaajaa.

Katso tästä JUKOn lakonuhat ja muut painostustoimet kunta-alalla | 28.3.2022