JUKOn hallitus hylkäsi kunta-alan sovintoesityksen – ”Märkä rätti vasten kasvoja”

Akavalaisia julkisalojen palkansaajia edustava neuvottelujärjestö JUKO on hylännyt valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan sovintoesityksen kunta-alan työriitaan. JUKOn hallitus päätti esityksen hylkäämisestä keskiviikkona. Lue, mitä tapahtuu seuraavaksi ja miksi. Uutisessa linkki myös sovittelijan tiedotteeseen.

”Esitys osoittaa arvostuksen puutetta”

– Sovintoesityksen palkankorotusratkaisu on kuin märkä rätti vasten kunta-alan asiantuntijoiden ja esihenkilöiden kasvoja. Arvostuksen sijaan se osoittaa ”kyllä palkansaajat taas joustavat” -asennetta, sanoo JUKOn hallituksen puheenjohtaja Olli Luukkainen.

Kunta-alan sovintoesityksen palkkaratkaisu on heikompi kuin äskettäin valtion ja kirkon sektoreilla tehdyt sopimukset. Luukkaisen mielestä tämä osoittaa konkreettisesti, miten vähän kunta-alan ihmisten työpanosta todellisuudessa arvostetaan.

– Sovintoesityksen mukainen ratkaisu työntäisi vielä lisää henkilöstöä pois kunnista ja tulevilta hyvinvointialueilta. Ei ihmisiä pidetä töissä ja uusia houkutella vain jakelemalla kymppejä sinne tänne raskaiden paikallisia järjestelyeriä koskevien neuvottelujen jälkeen. Päättäjien on ryhdistäydyttävä. Rahat kunnollisiin korotuksiin ja palkkaohjelmiin on löydettävä. Nyt on sen aika, Luukkainen vaatii.

JUKOn tavoitteena neuvotteluissa on vähintään 2 prosentin yleiskorotus tälle vuodelle ja monivuotinen palkkaohjelma, joka tarvitaan korjaamaan kunta-alan palkkojen jälkeenjääneisyyttä verrattuna yksityiseen sektoriin.

”Ratkaisuesitys lisäisi byrokratiaa”

JUKOn toiminnanjohtaja Maria Löfgren ihmettelee, että sovintoesityksessä sormeiltiin voimassa olevaa kunnallista pääsopimusta, vaikka mikään neuvottelutaho ei ole irtisanonut nykyistä pääsopimusta.

– Meidän käsityksemme mukaan voimassa olevat virka- ja työehtosopimukset eivät ole työriidan kohteena, eikä niitä tulisi sisällyttää sovintoesitykseen.

Löfgrenin mukaan valtakunnansovittelijan ratkaisuesitys johtaisi siihen, että byrokratia ja neuvottelupöytien lukumäärä kasvaisi.

– Yhden pääpöydän sijaan samat tahot joutuisivat setvimään samoja kiistoja kahdessa pöydässä.

Lakkojen ajankohdat lähestyvät

Jos kunta-alan virka- ja työehtosopimuksesta ei synny sopua, ensi viikolla edessä ovat muun muassa JUKOn lakot Jyväskylässä ja Rovaniemellä sekä JUKOn, JHL:n ja Jytyn lakot Turussa ja Oulussa 6.–7. huhtikuuta.

Tämän jälkeen vuorossa olisivat Kuopio ja Tampere 12.–13. huhtikuuta sekä Helsinki, Vantaa, Espoo ja Kauniainen 19.–25. huhtikuuta. JUKO on suunnitellut myös seuraavan vaiheen vastauksena sovintoesityksen epätyydyttävään sisältöön.

Kaikkiaan JUKOn, JHL:n ja Jytyn lakonuhka koskee jopa 81 000:ta kuntapalkansaajaa.

Järjestöjen kolmas, koko Suomea koskeva ylityö- ja vuoronvaihtokielto kuntasektorille alkaa maanantaina 4. huhtikuuta ja päättyy sunnuntaina 10. huhtikuuta.

Valtakunnansovittelijan tiedote | 30.3.2022

JUKOn kaikki lakko- ja painostustoimet