Kunta-alan lakot alkoivat tänään Jyväskylässä, Rovaniemellä, Turussa ja Oulussa – Sovittelu jatkuu

Kunta-alan kahden vuorokauden mittaiset lakot alkoivat tänään Jyväskylässä, Rovaniemellä, Turussa ja Oulussa ja koskevat myös Työterveyshoitajaliiton em. kaupungeilla työskenteleviä jäseniä. Turussa ja Oulussa lakossa ovat samaan aikaan myös JHL:n ja Jytyn edustamat kuntatyöntekijät.

Lakot alkoivat tänään keskiviikkona 6. huhtikuuta kello 00.01 ja päättyvät torstaina 7. huhtikuuta kello 23.59. Ne koskevat kaikkia JUKOn jäsenliittojen jäseniin sovellettavia kunta-alan sopimusaloja:

Kunnallinen yleinen virka- ja työehtosopimus (KVTES), Kunnallinen opetushenkilöstön virka- ja työehtosopimus (OVTES), Kunnallinen lääkärien virkaehtosopimus (LS), Kunnallinen teknisen henkilöstön virka- ja työehtosopimus (TS) sekä Sosiaali- ja terveydenhuollon työ- ja virkaehtosopimus (SOTE-sopimus). Lakkojen ulkopuolelle on rajattu tehtävät, jotka voivat aiheuttaa kansalaisten hengen, terveyden, turvallisuuden tai omaisuuden vaarantumisen.

Koko Suomea koskeva ylityö- ja vuoronvaihtokielto kuntasektorilla alkoi maanantaina 4. huhtikuuta ja päättyy sunnuntaina 10. huhtikuuta.

Mielenilmauksia eri puolilla Suomea

JUKOn, JHL:n ja Jytyn jäsenet osoittavat mieltään tällä viikolla useilla paikkakunnilla. Kunta-alan päämielenilmaus järjestettiin eilen Helsingissä Senaatintorilla. Huonosta ilmasta huolimatta tilaisuus veti paikalle paljon porukkaa. Rovaniemellä tilaisuus Lordin aukiolla 6. huhtikuuta kello 12–14. Oulussa mieltä ilmaistaan Rotuaarilla 6. huhtikuuta kello 12–14 ja Turussa Tuomiokirkkotorilla 7. huhtikuuta kello 12–14.

Uhkana laajat lakot – jopa 81 000 kuntapalkansaajaa

Jos kunta-alan 425 000 palkansaajan uudesta virka- ja työehtosopimuksesta ei synny sopua ensi maanantaihin 11. huhtikuuta mennessä, lakkovuorossa ovat Kuopio ja Tampere 12.–13. huhtikuuta. Jos sopimusta ei synny 18. huhtikuuta mennessä, seuraavat lakkopaikkakunnat ovat Helsinki, Vantaa, Espoo ja Kauniainen 19.–25. huhtikuuta. Kaikkiaan JUKOn, JHL:n ja Jytyn ilmoittamat lakonuhat koskevat jopa 81 000:ta kuntapalkansaajaa.

Kuntasektorilla sopimuksista neuvottelevat palkansaajien pääsopijajärjestöt JUKO, Julkisen alan unioni JAU (JHL, Jyty) ja Sote ry (Super, Tehy, SPAL) yhdessä Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n kanssa.

Kunta-alan kipupisteet kartoitettu – sovittelu jatkuu torstaina

Tämän aamuisessa tapaamisessa valtakunnansovittelija halusi selvittää, miksi sovintoesitys kaatui ja miten osapuolet jatkaisivat tästä eteenpäin. JUKO teki selväksi, että sovintoesityksen kaatumisen keskeisin syy on palkkaohjelman puuttuminen kokonaan. Myös esitys tulevaisuuden sopimusjärjestelmästä eli kahdesta erillisestä pöydästä kunta-alalle ja hyvinvointialueille on mahdoton. Lisäksi mukana oli JUKOlle kestämättömiä sopimusalakohtaisia esityksiä.

#neuvotellen2022 Twitterissä ja Facebookissa

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO edustaa virka- ja työehtosopimuksillaan 200 000:ta akavalaista. JUKO sopii työsuhteiden ehdoista kunnissa, valtiolla, yliopistoissa, kirkossa ja Avainta-aloilla sekä Kansallisgalleriassa ja Työterveyslaitoksella.

Kerromme kuntasektorin sopimusneuvotteluista kotisivullamme. Seuraa meitä myös Facebookissa ja Twitterissä @JUKOry aihetunnisteilla #neuvotellen2022 #kunta. Erityisesti nuorille suunnattu neuvottelusisältö Instagramissa @juko_ry.

Palkkapäivä raikui mielenosoituksessa Helsingissä – ”Nyt on joustamiset joustettu”

Katso tästä JUKOn lakonuhat ja muut painostustoimet kunta-alalla

JUKO | Kuntatyönantajat yrittävät murtaa lakkoja – JUKO nostanut kanteen työtuomioistuimeen ja tehnyt tutkintapyynnöt poliisille | 3.4.2022JUKOn hallitus hylkäsi kunta-alan sovintoesityksen – ”Märkä rätti vasten kasvoja” | 30.3.2022