

Miten sinusta tuli työterveyshoitaja?
Terveydenhoitajaopintojen aikana pääsin tutustumaan monenlaisiin työpaikkoihin, ja silloin minulle selvisi, ettei minusta tulisi terveydenhoitajaa esimerkiksi neuvolaan. Minulla oli tosi hyvä työharjoittelupaikka ja harjoittelun ohjaaja Stora Enson Summan tehtaalla, ja harjoittelujakso sai suuntautumaan työikäisiin.
Kerro jotain itsestäsi
Asun itsekseni Haminassa, ja olen aloittanut hoitoalan työt vuonna 1985. Vapaa-aika kuluu kuntoliikunnan parissa, ystävien kanssa aikaa viettäen ja matkustellen.
Missä työskentelet ja mitä työhösi kuuluu?
Työskentelen tällä hetkellä Terveystalo Haminan toimipisteessä, joka on Terveystalo Kotkan pienempi yksikkö. Työkaverit ja esihenkilöt työskentelevät Kotkassa, ja heidän kanssaan olen tekemisissä etänä lähes päivittäin. Keväällä tuli täyteen 16 vuotta nykyisessä työssä. Haminan yksikössä työskentelee kaksi työterveyshoitajaa, työterveyslääkäri, yleislääkäri, työfysioterapeutti, kaksi fysioterapeuttia, työterveyspsykologi, sairaanhoitaja ja laboratoriossa bioanalyytikko.
Minulla on asiakkaina paljon teollisuustyöntekijöitä, ja tykkään työskennellä heidän kanssaan. Asiakkainani on mm. kemian alan tehtaita ja kemian alan terminaaleja, joissa toimitaan vaarallisten aineiden kanssa. Työpaikan altisteet on minua kiinnostava juttu. Olen paljon tekemisissä fyysisesti raskasta työtä tekevien työntekijöiden kanssa. On älyttömän kiinnostavaa, miten kemialliset altisteet liittyvät esim. yötyöhön ja meluun. Näitä terveysvaikutuksia tykkään selvittää yhdessä tiimin ja työnantajan edustajien kanssa. Iso kunta-asiakkuus on myös haasteita antava asiakkuus, jota on mielenkiintoista hoitaa, koska siellä on niin monenlaisen työntekijöitä (opettajia, varhaiskasvattajia, kunnossapito-, ravintopalvelu- ja siivoustyöntekijöitä). Lisäksi minulla on ison kaupungin koordinointivastuu eli koordinoin työterveyshuollon ja asiakkaan välistä yhteistyötä. Se on monipuolista, mukavaa ja vaihtelevaa. Toki pienet yritykset ovat yhtä tärkeitä. Pitkissä asiakkuussuhteissa yhteistyö on helpompaa ja tuloksellisempaa kun tuntee yhteistyökumppanit.
Mikä työssäsi on parasta? Mitä haasteita koet työssäsi olevan?
Työssäni on parasta vaihtelevuus. Päivät sisältävät terveystarkastuksia, sairasvastaanottoa, joskus otan näytteitä labrassa, käyn työpaikkakäynneillä, pidän yhteistyöpalavereita, toimintasuunnitelmaneuvotteluita ja ensiapukoulutusta. Esimiehen ja työkavereiden tuki löytyy aina, mutta koen tärkeäksi, että saan tehdä töitä myös itsenäisesti. Olen tarkka siitä, että suunnittelen ja priorisoin työt etukäteen. Aikataulutus on erittäin tärkeää, jotta kaikki työt tulevat oikeaan aikaan tehdyiksi.
Koen, että tämä työ on ajoittain aika kiireistä. Kun kohdalle osuu uuden yrityksen haltuunotto tai joku yllättävä tilanne, niin kyllähän aikatauluissa on aikamoinen sumpliminen. Asiakkuusmääräni on aika iso, ja koen, että pienemmällä asiakkuusmäärällä pystyisin perehtymään asiakkaisiin paremmin.
Mistä haaveilet työurallasi?
Olen ensiapukouluttaja (ETK) ja sitä osaamista haluan pitää ajan tasalla. Toivon, että pääsen syksyn myötä pitämään kursseja livenä. Isojen asiakkuuksien kanssa onnistumiset on keskeinen ammatillinen haave. Tarvitaan hyvät ohjeet ja prosessit, jotta yhteistyön käynnistäminen ja asiakkuuden hoitaminen onnistuu (kuten hiljattain tapahtuikin). Tässä iässä on haastetta pysyä kärryillä kaikissa järjestelmissä ja niiden kehityksessä, koska niitähän riittää.
Miten haluaisit työtäsi kehittää?
Työnantaja kehittää meidän työtämme todella paljon. Esimerkiksi työkykyjohtamisessa on tehty isoja harppauksia. Siinäkin on tekemistä, että pysyy ajan tasalla ja pystyy viemään uuden tiedon asiakasyrityksille, mitä on tarjolla ja perustelemaan mitä hyötyä asiakasyrityksille niistä olisi. Kemikaalitietämystä täytyy pitää jatkuvasti yllä ja toivonkin, että pääsen koulutuksiin.
Mitä odotat työterveyshuollon tulevaisuudelta?
Pitäisi tuoda enemmän esille sitä, miten hyvää ja tärkeää työtä työterveyshuollossa tehdään, että tämä ei ole vain sairaanhoitoa, joka niin usein nousee mediassa esille. Painohan on oikeasti ennaltaehkäisyssä: siinä, että työntekijät eivät sairastuisi ja heidät pidettäisiin työkykyisinä. Olen 16-vuotisen urani aikana nähnyt, miten työterveyshuolto on kehittynyt ennaltaehkäiseväisempään suuntaan. Moniammatillinen yhteistyö lääkäreiden, työfysioterapeuttien, työterveyspsykologien ja sosiaalialan työntekijöiden sekä muiden asiantuntijoiden ja esim. eläkevakuutusyhtiöiden kanssa on lisääntynyt ja kehittynyt, mutta sitä voisi vieläkin parantaa, jotta asiakkaat saisivat avun nopeasti oikealta asiantuntijalta.
Toimitko liitossamme luottamustoimessa ja jos, niin miksi olet mukana?
Olen ollut mukana Kymenlaakson paikallisosaston johtokunnassa tämän vuoden alusta. Liiton puheenjohtaja Inka Koskiaho on kurssikaverini terveydenhoitajaopintojen ajalta, ja johtokunnassa sihteerinä toimiva työkaverini Tytti houkutteli minua mukaan. Siitä se sitten lähti – ja on tosi kivaa.
Vapaa sana
Koen olevani oikeassa paikassa. Tykkään työstäni ihan hirveästi. Mieletön työpaikka ja asiakkaat. Tää on hyvää duunia!
Haastattelija Eve Becker