Työterveyshoitajaliitto mukana yli 81 000 palkansaajan ja 10 kaupungin lakossa

Sovittelulautakunta ei ole toistaiseksi antanut sovintoehdotusta kunta-alan työkiistaan, koska osapuolet ovat erityisesti palkkauksen ja palkkausjärjestelmien kehittämisen osalta yhä kaukana toisistaan.

Myös Työterveyshoitajaliitto osallistuu 3. huhtikuuta alkavaan akavalaisia asiantuntijoita ja esihenkilöitä edustavan Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKOn kunta-alan lakkoon. Työterveyshoitajaliiton jäsenistä lakossa ovat Kvtes-sopimuksen piirissä Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa työskentelevät. Vantaan kaupungilla lakossa ovat myös sote-sopimuksessa työskentelevät.

Viikon kestävä, 9. toukokuuta päättyvä lakko alkaa tiistaina kymmenessä kaupungissa: Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Kauniaisissa sekä Turussa, Tampereella, Jyväskylässä, Kuopiossa, Oulussa ja Rovaniemellä.

Lakon piirissä on yhteensä yli 81 000 palkansaajaa, kun myös ammattiliitot JHL ja Jyty lakkoilevat JUKOn kanssa samaan aikaan samoilla paikkakunnilla. Lakko onkin ennennäkemättömän laaja, sillä lakossa on jopa joka viides kuntien 425 000 palkansaajasta.

Palkkaohjelma välttämätön

Naisvaltaisten sote-alojen palkkaus on jäänyt jälkeen muusta ansiokehityksestä ja työntekijät ovat jättämässä alan. Myös alalle hakeutuvien opiskelijoiden määrät ovat laskussa.

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT keskeytti kunta-alan sopimusneuvottelut 28. helmikuuta. Kuukautta myöhemmin palkansaajajärjestöt hylkäsivät valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan sovintoesityksen täysin riittämättömänä. Sovittelulautakunnan puheenjohtaja Elina Pylkkänen puolestaan ilmoitti viime perjantaina, ettei lautakunnalla ollut mahdollisuutta antaa vielä sovintoehdotusta.

Lakkopaikkakunnilla on runsaasti mielenilmauksia, tule mukaan!

Lisätietoja: Järjestöpäällikkö Eve Becker, eve.becker@tyoterveyshoitajat.fi, 0407617231.