Vaalit lähestyvät – tutustu ehdokkaisiin

Marraskuussa pidettävässä syysliittokokouksessa valitaan kolme varsinaista hallituksen jäsentä kaudelle 2023-2024. Lisäksi valitaan yksi varsinainen hallituksen jäsen vuodelle 2023 yhden hallituksen jäsenen jättäessä kauden kesken. Varajäseniä valitaan kaksi. Toinen varajäsen valitaan normaalisti kaudelle 2023-2024 ja toinen vain vuodelle 2023. Näin pääsemme ylimenokaudesta ja saavutamme uusien sääntöjen edellyttämän tilan ensi vuonna.  

Ehdolla hallituksen varsinaiseksi jäseneksi:

Nina Sulonen, työhyvinvointipäällikkö, työterveyshoitaja

°Olen kahden nuorisolaisen äiti, harrastuksiini kuuluu;  harrastuksiin kyyditys, lenkkeily, golf, moottoripyöräily, hiihto ja kaikki urheilu. Aloitin juuri uuden harrastuksen ja lähdin meditaatiokurssille muistuttamaan tiseäni rauhoittumisen tärkeydestä.

°Caverionilla työuraa tulee kohta täyteen 25 vuotta työhyvinvointipäällikkönä. Tiimini vastuulla on kehittää työhyvinvoinvointia, työterveyden yhteistyötä sekä työkykyjohtamisista.

°Olen ollut aktiivinen osallistuja liiton toimintaan jo 20 vuoden ajan paikallisosaston toimijana, rahastonhoitajana monta kautta ja liiton hallituksen jäsenenä kauden. Nyt mukana luentopäivätyöryhmässä.

°Kokemusta järjestötyöstä minulla on Punaisessa Ristissä ja Helsingin pelastusliitossa hallituksissa, lisäksi olen siellä pääkouluttajana sopimuspalokunnille.

°Katson näköalapaikalta työterveyshoitajan työtä, koska saan tehdä valtakunnallisesti yhteistyötä työterveyshoitajien kanssa. Tulevaisuudessa haluaisin vahvistaa työterveyshoitajien roolia moniammatillisessa työssä, mutta samalla tuoda työhyvinvoinnin asiantuntijan näkökulmasta vielä laajempaa näkökulmaa työterveyshoitajan työhön ja liito toimintaan.

Tytti Puolakka, työterveyshoitaja, työnohjaaja, pääluottamusmies

Moikka kaikille ja terveisiä Kouvolasta! Nimeni on Tytti Puolakka ja toimin Kouvolan Terveystalolla työterveyshoitaja ja työnohjaajana. Työterveyshoitaja työn lisäksi olen toiminut vuoden ajan Terveyspalveluala Unionin pääluottamusmiehenä ja päässyt edustamaan useita työterveyshoitajaliiton jäseniä sekä edistämään työterveyshoitajien asemaa Terveystalossa.

Olen aloittanut työterveyshoitajan työt vuonna 2008, joten työkokemusta on kertynyt 14 vuoden ajalta. Vuosien aikana olen kouluttautunut ratkaisukeskeiseksi työnohjaajaksi, työkykykoordinaattoriksi sekä suorittanut työ- ja organisaatiopsykologian perusopinnot. Tällä hetkellä terveyden edistämisen yamk opinnot ovat aivan loppusuoralla. Näitä suoritan Turun Master Schoolissa ja opinnot ovat työterveyshuoltoon suuntaavat yamk opinnot, joissa Työterveyslaitos toimii koulutuskumppanina. Olen ilmeisesti ikuinen opiskelija ja tätä kyllä suosittelen kaikille, sillä oman osaamisen kehittäminen antaa hurjasti voimavaroja arkeen.

Vapaa-aikani kuluu perheen parissa, jossa minut pitää kiireisenä kaksi touhukasta lasta (2 ja 6-vuotiaat) ja heidän harrastuksensa. Henkireikänä itselleni toimii liikunta eri muodoissa, joten oman ajan ottaminen itsehoitoon ja palautumiseen koen tärkeäksi.

Hallitustyöskentely on kiinnostanut minua jo vuosia, sillä haluan olla edistämässä meidän kaikkien työterveyshoitajien mahdollisuutta onnistua työssä sekä nostaa työmme arvostusta mutta kiireinen arki on aiemmin pitänyt minut pois ehdokaslistoilta.  Nyt kun yamk-opinnot ovat loppusuoralla niin ajattelin, että nyt olisi sopiva hetki asettua ehdolle varsinaiseksi jäseneksi. Liiton järjestötyössä olen ollut mukana urani alkuhetkistä lähtien ja toiminut Kymenlaakson paikallisosastossa sihteerinä jo reilun kymmenen vuoden ajan. Pääluottamusmiehenä olen toiminut vuoden ajan Terveystalossa. Työterveyshoitajaliiton lisäksi toimin aktiivina myös MiB:ssä (Mothers In Business), jossa edistämme mm. työn ja perheen yhteensovittamista sekä oman osaamisen kehittämistä, sekä mahdollistamme verkostojen kasvattamista.

Työterveyshoitajan työn vetovoimaisuuden säilyttäminen ja lisääminen ovat mielestäni tärkeitä kysymyksiä, joihin toivon, että voimme liitossa vaikuttaa. Työmme pitää saada arvostusta, joka sille kuuluu. Työn vaatimustaso kasvaa jatkuvasti ja työterveyshoitajien osaamisesta ja hyvinvoinnista tulee huolehtia. Resurssit tulee olla työpaikoilla kunnossa, jotta työtä voidaan tehdä vaikuttavasti ja tämän kautta työ on mielekästä ja merkityksellistä.

Niina Meronen, työterveyshoitaja

Olen Niina Meronen Vantaalta. Olen 52-vuotias ja työskennellyt lähes koko työurani työterveyshoitajana, vuodesta 1994 lähtien. Valmistuin terveydenhoitajaksi jouluna 1993. Suomen työterveyshoitajaliittoon liityin heti 1998 kun pääsin työterveyshuoltoon vakituiseen työsuhteeseen.

Työurani alussa työskentelin Lieksassa pienessä lääkärikeskuksessa, jota pitivät työterveyslääkäri ja vaimonsa. Heidän opissaan sain ensimmäisen kosketuksen työterveyshuollon maailmaan. Lama-aikaan, 90-luvun puolivälissä, töitä oli vähän ja lähdin Helsinkiin tekemään sairaanhoitajan keikkoja. Vihdoin 1998 sain ensimmäisen vakituisen työterveyshoitajan työpaikan. Suomen Terveystalossa Myyrmäen toimipisteessä olen työskennellyt pian 10 vuotta.

Tulevalta työuraltani toivon edelleen osaamiseni ja ammattitaitoni syventymistä ja haluan kaikin puolin edelleen kehittyä ja oppia uusia asioita. Nyt opiskelenkin hyvinvointikoordinaattoriksi ja työkykykoordinaattoriksi Savonia ammattikorkeakoulussa. Opinnoissani on toinen antoisa vuosi menossa, ensi kevääksi ole suunnitellut valmistumista.

Tässä vaiheessa olen toiminut kaksi vuotta hallituksen jäsenenä, sekä nyt vuoden vaihteesta järjestöjaoksen puheenjohtajana. Olen myös toiminut muutaman vuoden ajan Työterveyshoitajat Uusimaan johtokunnassa. Ammattiliittoon kuuluminen on kuitenkin aina ollut minulle tärkeä osa työterveyshoitajan identiteettiä.

Ammattiliiton tärkeitä tehtäviä ovat muuttuvan työelämän keskellä pitää huolta jäsenistään ja huolehtia, että meitä ympäröivät toimijat tuntevat työtämme, tarpeemme ja äänemme kuuluu yhteiskunnassa ja osaamisemme on näkyvää. Tärkeää on myös kiinnittää huomiota työmme vaativuuden lisääntymiseen, ja siihen että palkkatasomme on edelleen monia muita aloja alhaisempi. Toivon myös, että tulevina vuosina saamme lisää nuoria kollegoita liittymään Suomen työterveyshoitajaliittoon. Pyrin omalla työpaikallani auttamaan heitä työuran alkuun ja innostamaan ammattiliittoon liittymiseen.

Olen perheellinen, meillä on kaksi lasta, lukion viimeistä vuotta käyvä tytär ja 8. luokkalainen poika. Lisäksi meillä on isovillakoira, iloinen ja reipas lenkkikaveri minulle. Ystäviä ja sukulaisia asuu lähettyvillä, ja jos vielä jotain ylimääräistä aikaa jää, hoidan puutarhapalstaa, marjastan ja sienestän.

Ehdolla hallituksen varajäseneksi:

Hannele Pohjonen, työterveyshoitaja, ETK, mielialavalmentaja

Olen Hannele Pohjonen 55.v ja työskentelen työterveyshoitajana Hämeenlinnan Mehiläisessä. Toimipisteeni on kohta 12 vuoden ajan ollut Hämeenlinnan SSAB:n terästehdas, jossa työskentelee yhteensä noin 1000 henkilöä. Toimin myös SSAB konsernin valtakunnallisena koordinoivana hoitajana.

Työterveyshoitajana olen toiminut jo 20 vuotta, ensin pääkaupunkiseudulla silloisessa Medivireessä ja Hämeenlinnaan muuton jälkeen v. 2004 ensin kuntayhtymällä ja josta myöhemmin tuli TyöSyke Oy.

Kanta-Hämeen paikallisosastossa olen ollut miltei tuon 18 vuotta, ensin varapuheenjohtajana ja nyt jo muutaman vuoden ajan puheenjohtajana. Minulle paikallisosastotyössä on ollut erittäin tärkeää sen jatkuvuus huolimatta siitä, että osallistuminen tapahtumiin ja kokouksiin on ollut viime vuosina melko vähäistä. Periksi ei ole annettu.

Hallitustyöskentelyssä olen ollut nyt mukana kaksi kautta eli yhteensä neljä vuotta ja saanut työskennellä aivan mahtavien ammattilaisten kanssa, jotka kukin omassa roolissaan edistävät ja vievät eteenpäin meidän työterveyshoitajien asioita. Näin perustyötä tekevänä työterveyshoitajana olen saanut olla näköalapaikalla kuulemassa, näkemässä ja vaikuttamassa asioihin, jotka ovat meille tärkeitä, niin edunvalvonnassa kuin arkisessa työssä tai yhteiskunnallisesti vaikuttavissa asioissa.

Olen myös tämän neljän vuoden ajan toiminut Ammatti- ja koulutusjaoksessa (AKA), viimeiset kaksi vuotta puheenjohtajana. Oli hienoa päästä työstämään Mentoroinnin-pilottihanketta, joka on nyt osana liiton jatkuvaa toimintaa.

Minulle sydäntä lähellä olevia asioita ovat meidän työterveyshoitajien jaksaminen tässä jatkuvassa kehityksen oravanpyörässä, palkkauksen saaminen työn vaativuuden tasolle sekä paikallisosastojen jatkuvuuden turvaaminen ja jäsenhankinta.

Asustelen Hämeenlinnassa puolison kanssa, lapset lentäneet maailmalle jo aikoja sitten ja poden kovaa “mummokuumetta”. Tykkään liikkua luonnossa, pyöräillä, vesijumppailla ja lauleskella.

Haluaisin ehdottomasti jatkaa hallitustyöskentelyä varajäsenen roolissa.

Anja Ryhänen, työterveyshoitaja, pääluottamusmies

Olen Anja Ryhänen, aikuisen naisen ikäinen työterveyshoitaja. Teen Joensuussa Siun työterveys Oy:ssä työterveyshoitajan perustyötä. Lisäksi olen työpaikkani JUKOn pääluottamusmies. Työterveyshoitajan työssä olen ollut n. 17 vuotta. Olen ollut hoitoalalla n. 30 vuotta eri työtehtävissä.

Minua kiinnostaa yhteisten asioiden hoitaminen edelleen, haluan olla mukana rivityöntekijänä vaikuttamassa työterveyshoitajan ammatillisuuteen liittyvissä asioissa sekä puhua palkkaukseen liittyvistä asioista ja pyrkiä vaikuttamaan siihen, että palkkaus vastaisi työn vaativuutta. Työolot ovat myös tärkeä asia, kun puhutaan työhyvinvoinnista. Liitossamme on jäseniä, jotka työskentelevät useilla eri sektoreilla ja osa jäsenistä tekee työterveyshuoltoa sivuaa työtä. Kaikki jäsenet ovat tärkeitä liitolle. Myös heidän ammatillisuuteen liittyviä asioita tulee liiton hoitaa. Unohtamatta edunvalvontaa.

Asetun hallituksen varajäsen ehdokkaaksi parin vuoden tauon jälkeen. Suomen työterveyshoitajaliiton hallituksessa olin 3 kautta vuosina 2014 – 2019 ja varajäsenen yhden kauden 2012-2013. Jaostyössä olen ollut hallituksessa ollessani Järjestöjaoksessa, tiedotusjaoksessa, ammatti- ja koulutusjaoksessa ja työmarkkinajaoksessa. Viime mainitussa olen edelleen puheenjohtajana.

Pohjois-Karjalan alueellisessa Akavan verkostossa toimin vuosina 2010-2016 siihen asti, kun toimintaa oli.

Toimin työpaikkani jukon luottamusmiehenä nyt toista kautta. Olen myös II varatyösuojeluvaltuutettu.

Lisäksi toimin Joensuussa moniammatillisessa työryhmässä työterveyshoitajien edustajana. Työryhmä on osa TYÖOTE-hanketta.

Hyvinvointialueiden toiminnan alkaminen vuoden 2023 alussa on iso muutos ja sillä on vaikutusta myös työterveyshuollon kenttään. Haluan olla mukana vaikuttamassa työterveyshuollon asemaan ja työterveyshuollon tehtäviin tulevaisuudessa sekä työterveyshoitajan työn sisältöön.

Edunvalvonnallisissa asioissa työterveyshuollossa ollaan muutosten paineessa, pienet yksiköt häviävät ja pienet toimijat myös. Haluan olla vaikuttamassa työehtojen ja muiden etuuksien pysymiseen ja niiden parantamiseen. Erityisesti palkkaukseen liittyvät asiat ovat tärkeitä.

Koulutusasiat, työterveyshoitajan ammatillisuuden kehittäminen, koulutuksen sisältöön vaikuttaminen. Työssämme on jatkuvasti tulossa uusia haasteita, joihin koulutuksen tulisi pystyä vastaamaan.

Luottamustehtävän hoitaminen on mielestäni vastuunottoa. Se on panostusta yhteisten asioiden eteenpäin viemiseen, yhdessä tekemistä. Pyrin hoitamaan työni ja tehtäväkseni ottamani asiat niin hyvin kuin se on mahdollista yhteistyössä hallituksen ja muiden yhteistyötahojen kanssa.